Wat ik kan

Een journalist kan over ieder onderwerp een tekst schrijven. Ik heb ervoor gekozen me te specialiseren in een paar onderwerpen: milieu, klimaat, ontwikkelingsvraagstukken en Europa. Zodat ik iets extra’s te bieden heb: kennis van zaken. Wat niet betekent dat ik andere onderwerpen mijd. De sociologie van een stadspark boeit me ook.

Betaald worden voor nieuwsgierigheid en onderzoek is een van de aantrekkelijke kanten van de journalistiek. Voor diverse organisaties heb ik onderzoek gedaan en de resultaten daarvan beschreven in artikelen, rapporten en brochures. Diverse keren heb ik organisaties en campagnes geëvalueerd, daarbij gebruikmakend van mijn journalistieke vaardigheden.

Steeds vaker vragen opdrachtgevers me webteksten te schrijven. Ik redigeer ook andermans teksten. Dat kunnen tijdschriftartikelen zijn, beleidsstukken, onderzoeksrapporten, folders, jaarverslagen, brochures en boeken. Werk dat voldoening geeft, zeker als je erin slaagt van een mager zesje een dikke voldoende te maken.
Zo nu en dan word ik gevraagd tijdelijk bij te springen als een blad zonder hoofdredacteur zit of te kampen heeft met langdurig zieke redacteuren.

Schrijven in mijn moerstaal gaat me het beste af. Maar steeds vaker willen mijn opdrachtgevers Engelse teksten. Ik schrijf behoorlijk Engels, maar laat de teksten wel corrigeren door een native speaker. In andere talen waag ik het niet te schrijven. Duitse teksten lees ik met gemak, Franse met meer moeite en Portugese met het woordenboek onder mijn neus en een vraagbaak in de buurt.

Samenwerken
Meestal werk ik alleen. Soms zijn opdrachten te groot voor mij alleen. In die gevallen werk ik samen met Hans van de Veen van Bureau Milieu & Ontwikkeling.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

Wie ben ik

Tijdens mijn studie Nederlands (1976-82) was ik enkele jaren redactielid van het roemruchte Nijmeegs Universiteitsblad (NUB), dat niet meer bestaat. Belangrijkste wapenfeit: een interview met de vormgever van het blad (!), die volgeling van Bhagwan was geworden. Het artikel leidde tot tien woedende opzeggingen en onnoemelijk veel gemopper in de redactie.

Na mijn studie heb ik samen met anderen het onderzoekcollectief Stichting Weerwerk opgericht, dat onderzoek deed naar en publiceerde over arbeid en inkomen.

Eind jaren ’80 ben ik radioprogramma’s gaan maken, met name voor de Humanistische Omroep. Maar radio is niet echt mijn medium: begin jaren ’90 werd ik eindredacteur van het Milieudefensie magazine en sinds 1998 ben ik zelfstandig journalist.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Klanten

In de loop der jaren heb ik voor vele bladen en organisaties artikelen geschreven of geredigeerd, onderzoek gedaan of evaluaties uitgevoerd. Een greep:

DHV
FSC-Nederland
GroenLinks
GroenLinks-magazine
Hivos
ICCO
Internationale Samenwerking
IVN
Kluwer
Koninklijk Instituut voor de Tropen
Landelijk Centrum Opbouwwerk
Milieucentrum Amsterdam
Milieudefensie Magazine

Milieumagazine
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Natuur en Milieu
Natuurmonumenten
NCDO
Oikocredit
Stichting De Noordzee
Stichting Pequeno
Taiga Rescue Network
VPRO-radio
Wereld Natuur Fonds
WISE

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Contact

Han van de Wiel
E han@wiel1.demon.nl
T 033-4610604
M 06-20497805

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.